top of page

Kadınlar Bir Çiçek Değildir

8 Mart Dünya Kadınlar günü ile ilgili birçok paylaşım, kutlama gördüm. Bu sene aslında bir şeyler yazmasam mı diye de düşünmedim değil. Fakat “kutlama” paylaşımlarını gördükçe kendimi tutamadım.


Öncelikle sanırım anlaşılması gereken mevzu, bu bir bayram ya da kutlanacak bir gün değildir bence. Bugün kadınların kültürel, politik ve sosyoekonomik eşitliğin hakları olduğunu hatırlatan bir gündür. Mesela 15 Ağustos 1947’de Hindistan bağımsızlığını kazanmıştır [1]. Fakat kadınlar halen daha bağımsızlığını, özgürlüğünü ve eşitliğini kazanmamıştır. Bunun kutlanacağı bir gün maalesef henüz daha yok.


Bu konulara dikkat çekmek kesinlikle önemlidir. Böyle bir günle de anılarak daha da hatırlanmalıdır kesinlikle, fakat “kadınlar çiçektir” diyerek, kadınlara çiçek alarak değil. Mesela eğer bugünü onurlandırmak isteniyorsa deyin ki “bugün ve önümüzdeki 10 gün kadınlara saygı duyacağım, şiddet uygulamayacağım, haklarını ezmeyeceğim”. Bu sözü de yerine getirin mümkün ise. Damlaya damlaya göl olur demek istiyorum ve belki de 10 günü aylar senelere ve bir hayat tarzına çevirirsiniz diye umuyorum.


Madem 8 Mart’ı kapitalizm de kullanmak istiyorlar, satış politikası yaratmak istiyorlar, o zaman desinler ki “bugün yaptığınız her alışveriş için 1 genç kızın 1 senelik eğitim masrafını karşılıyoruz”. Ya da feminizm, insan hakları, adalet üstüne yazılan kitaplara indirim yapsınlar.


Mesela deyin ki bugünün uğruna kız çocuklarını iş yerlerimizde ağırlayacağız, özellikle de bunu onları aşağılamadan, onlara eksiksiniz demeden, bilim – teknoloji – mühendislik – matematik alanlarında ağırlayın. Hani şu erkeklerin çoğunlukta bulunduğu, birçok stereotipin var olduğu yerlerde, ön yargılarınızla kapıdan çevirdiğiniz kadınlardan olmasınlar diye.


Kuru kuruya “kutlu olsun” demekle olmaz. İcraat önemli. Özellikle de kadının hakkını her alanda yiyen, onlara baskı uygulayan, kadınları yok sayan, kadınlara şiddet uygulayan kişiler iseniz; “kadınlar çiçek değildir”, “kadınlar anne değildir”, “kadınlar kıymetlimiz değildir”, kadın sadece KADIN’dır. O da bir insandır. Ve insan haklarının hepsini hakkedendir.



Referans:


Fotoğraf: https://www.haberturk.com/5-aralik-dunya-kadin-haklari-gunu-iste-1791-de-yayimlanan-kadin-haklari-bildirgesi-5-aralik-kadin-haklari-gunu-mesajlari-2248366

44 görüntüleme
bottom of page